Oftalmologija

Oftalmologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom bolesti oka. Vid je jedno od glavnih osjetila stoga je važno redovno obavljati oftalmološki pregled kako bi na vrijeme uočili bolest oka koje itekako mogu ograničavati svakodnevnicu.

Oftalmologija

Iskoristite svoje police osiguranje i osigurajte si oftalmološki pregled!

U oftalmološki pregled ubrajamo:

 • Ispitivanje vidne oštrine (daljina, blizina, stereo vid)
 • Biomikroskopski pregled prednjeg segmenta oka
 • Pregled očne pozadine – fundusa
 • Mjerenje očnog tlaka

 

Ispitivanje vidne oštrine

Ispitivanje vidne oštrine obavlja se pomoću optotipa – bijelih slova, brojeva ili sličica na crnoj pozadini.

Ovim pregledom utvrđuje se treba li osoba nositi optička pomagala (naočale ili kontaktne leće).

 

oftamološki pregled
biomikroskopski pregled vida

Biomikroskopski pregled oka

Biomikroskopski pregled prednjeg segmenta oka koristi se za dijagnosticiranje različitih bolesti oka. Ovaj pregled uključuje pregled i otkrivanje poremećaja vjeđa (npr. ječmenac), suznog filma (sindrom “suho oko”), spojnice oka (konjunktivitis i dr), bjeloočnice, rožnice (npr. erozija, pterigij, strano tijelo – “špena” ), prednje očne sobice, šarenice oka i leće (katarakta).

Mjerenje očnog tlaka

Mjerenje očnog tlaka važan je postupak iz razloga što se na taj način može otkriti rizik od nastanka glaukoma, potencijalno opasne bolesti vida, odnosno očnog živca.

Kako bi oftalmološki pregled bio potpun i temeljit, obavezno je potrebno izmjeriti očni tlak. Uređaj kojim obavljamo mjerenje očnog tlaka zove se tonometar, a sam postupak je bezbolan i naše osoblje pobrinut će se da prođe što ugodnije.

 

Pregled očne pozadine – fundusa

Pregled očne pozadine uključuje pregled vidnog živca, staklovine, mrežnice i krvnih žila mrežnice. Putem ovog pregleda ne samo da možemo otkriti moguće bolesti oka kao što su glaukom, dijabetička retinopatija i sl., nego možemo otkriti i posljedice drugih bolesti kao što su bolesti krvnih žila ili dijabetes.

 

Ostali dijagnostički postupci:

 • Refraktometrija i korekcija refrakcijske greške pomoću probnih leća

 

Često postavljena pitanja

Stojimo vam na raspolaganju za sve upite i nedoumice. Ako ne pronalazite na stranici odgovor na vaše pitanje, nazovite nas ili nam pošaljite mail, a dostupni smo vam i na društvenim mrežama.

Kontaktirajte nas
 • 1. Kada treba obaviti pregled oftalmologa?

  Ukoliko primijetite da ne vidite dobro na daljinu, blizinu, ako vam se često javlja crvenilo očiju, svrbež ili grebanje, ako vam oči pretjerano suze, trebate obaviti očni pregled.

   

 • 2. Koliko često treba obavljati očni pregled?

  Svi koji imaju neki oblik poremećaja vida poput slabovidnosti, astigmatizma ili strabizma, trebaju obavljati očni pregled najmanje jedanput godišnje, kao i osobe koje boluju od šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka ili neke druge bolesti koja može utjecati na vidne funkcije i zdravlje očiju. Osobe koje nemaju izražene poteškoće i poremećaje vida, trebale bi obavljati preventivne preglede vida jedanput u 2 godine.